divendres, 24 de juny del 2016

374 - SANT AMANÇ 220616


374 - SANT AMANÇ 220616

Aproximació: Tots per la C-25 i C-17,   ens donem cita a dos quarts de vuit a Orís Can Branques. Puntuals ja hi som tots, ara toca dirigir-nos cap al punt de sortida. Ho fem continuant per la C-17 fins a Ripoll, de Ripoll a Ribes per la N-152 i arribant a Ribes prenem la GIV-5263, direcció Bruguera, passem el petit nucli de Bruguera i continuem 1,300 km. per la pista que mena a Coll de Jou, fins que trobem un trencall a la dreta barrat amb una tanca de filferro.
Aquí aparquem els cotxes, fem un petit entrepà i a l’hora prevista estem disposats a començar la ruta d’avui. El dia és clar i promet per poder gaudir.

8:35 -- 0,00 km. -- 1.289 m alçada, Passem el filat i seguim per la pista que davalla direcció oest. A uns 500 m. i en un revolt de 180º  ens incorporem al camí que puja de Bruguera, marques grogues,  (Coll de la Portella), sense deixar la pista. Ara la direcció passa a ser E.
Aquesta pista ben evident, va fent giragonces, fins orientar-nos cap al S. travessem el Torrent Roig.

9:00 --- 1,543 m. 1.220 h. Abans d’un revolt molt pronunciat cap a la dreta, deixem la pista i prenem un sender  que s’enfila a la nostra esquerra i que seguirem a al Coll de Saltor.

IMG_0029.JPG

Aquest sender, ben senyalitzat, és ben evident i no presenta cap dubte, transcorre per la vessant Oest de la muntanya de Sant Amanç i s’han de salvar alguns petits desnivells de pujada i baixada.
Passem per sota els singles de Sant Eloi i pel punt anomenat, segons l’Alpina, les Portelletes.
És molt ombrívol cosa que agraïm ja que quedem ben protegits del sol i la calor.

9:57 --- 3,857 km. -- 1.386 m. Arribem a Coll de Saltor,  coincideix amb la pista que puja de Campdevànol.

DSC02176.JPG

Continuarem aquesta pista uns pocs metres (més o menys 200 m), a la nostra dreta ens queda una masia, o casa de pagès, crec que porta el nom de Saltor

DSC00012.JPG

Aquí deixem la pista, prenen un sender a l’esquerra no gaire visible , cal parar compte a una fita que hi ha al costat de la pista.
Passats un 400 m tornem a trobar el sender ben definit i s’enfila decididament direcció NE.
Continuant per aquest camí, ara marcar amb senyals de color vermell, trobem a la nostra dreta uns abeuradors pel bestiar.

IMG_0064.JPG

Uns metres més amunt  i a l’esquerra hi ha un Faig Gros, quasi sec..

DSC02183.JPG

Continuarem pujant i al cap de poc, arribem al punt més complicat, (que tampoc ho és gaire).
El mapa Alpina l’identifica com la Garganta. És tracta d’una petita tartera, amb una pendent pronunciada, algun tram de més del 30%. Ara bé és molt curta no te més de 200 m.

DSC00105.JPG

Salvada aquesta garganta trobem la Font del Pi, que brolla d’entre les mates. Passada la Font el camí es suavitza molt, tant pel que fa a la pendent, com el terra que ja no és pedregós, si no tot el contrari. Estem a pocs metres del cim.

11:42 --- 6,266 km. -- 1.851 m. Creu de Sant Amanç o Sant Amand. Em fet cim, toca recrear la vista, fer foto de grup i un petit descans.

DSC02187.JPG

12:01 --- Reprenem la ruta. Ho fem tot travessant un altiplà direcció O,  envoltat de vegetació i d’un terra verd i preciós. Davallem uns metres i arribem a una balconada, des d’on es pot tornar a gaudir de bones vistes.

12:18 --- 6,957 km. 1.768 m. Girem sobtadament a la dreta direcció NE, en un primer moment el camí planeja i al cap de pocs metres comença la baixada. És passa per un petit grau, amb algunes pedres i una petita tartera que cal travessar en diagonal. Continuarem seguint el camí entre mig d’una frondosa fageda que ens acompanyarà fins als prats de Coll de Jou.

12:48 --- 8,022 km. 1.644 m. Coll de Jou, prenem la pista direcció  Bruguera, cap a la nostra esquerra, NO. Després de passar uns abeuradors pel bestiar (200 m) més andavant  trobem una marca groga pintada al paviment , que ens treu de la carreta, ben senyalitzat amb marques grogues.
Desprès de passar uns prats, cara avall direcció O, ens endinsem a una zona boscosa, majoritàriament  pins. Ja no deixarem aquest sender fins al final, és ben fàcil de seguir i no presenta dubtes. Travessem el torrent Roig (aquest ja l’hem travessat per més avall a l’anada) i el Pla de Jou.

13:48 --- 10,540 km. Crec que és pot fer una valoració positiva de la sortida, em tingut un bon dia, el camí ben marcat i el track ens han guiat amb eficiència.
També fer una menció a l’entorn, espesa i densa vegetació, fagedes, pinedes, boixedes, etc.



Si us voleu baixar el track del Avifont: cliqueu

La fitxa tècnica des de Wikiloc, per Avifont:



Si voleu més informació des de Wikiloc, per Avifont: cliqueu


La Galeria de fotos:



Josep Samsó.

El vídeo del Avifont:




+++++++++++++++++++++++++++++++++

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada