dilluns, 3 de desembre de 2012

207 – SÈQUIA DE MANRESA, PRIMER TRAM, DEL KM. 0 AL KM 12. 281112207 – SÈQUIA DE MANRESA, PRIMER TRAM, DEL KM. 0 AL KM 12. 281112

Els del Bages fem l'aproximació per la C-16 fins a Balsareny, punt de trobada amb els de Sant Feliu de Guíxols, avui tant sols han vingut, en Francesc i la Maria.
Ens trobem a les nou al bar el Jardinet, situat al polígon industrial de Balsareny. Després d'esmorzar agafem els cotxes per anar al punt de sortida, anomenat la resclosa dels manresans.

Al tractar-se d'una ruta quasi plana, ometem fer esment de les alçades , distàncies i temps.

A les les 9:51, comencem a caminar a sota del castell de Balsareny, al costat del riu Llobregat i que es el punt d'inici de la Sèquia, anomenat la resclosa dels Manresans.
A partir d'aquí ens limitarem a anar seguin els curs del canal, ben senyalitzat i degudament desbrossat, apte per circul-la-hi tant a peu com en bicicleta. Els paratges sense ser espectaculars, tenen el seu encant, no tant sols per la visió òptica, si no pel que ens podem imaginar, la gran complexitat de la seva construcció duta a terme en un temps en que els recursos mecànics i tecnològics eren molt limitats.

A les 13:10, arribem al Km. 12 i donem per acabada l'etapa d'avui, i deixem per un altre dia, el tram fins al llac de l'Agulla de Manresa que es a on acaba la Sèquia.

Érem en Francesc Blanch, Josep Casafont, Josep Junyent, Josep Samsó, Maria Carles, i Miquel Pujols.

Per tal de ser conscients de l'obra que hem pogut observar durant tot el recorregut, adjuntem informació extreta d'Internet, a on es detalla i comenta la història de tant important obra i el que va suposar per la ciutat de Manresa.

HISTÒRIA DE LA SÈQUIA
La sèquia té un recorregut de 26 km i 10 m. de desnivell. Comença a la "resclosa dels manresans" a Balsareny, i travessa els municipis de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages arribant al Parc de l'Agulla de Manresa, Antigament arribava fins dins les muralles de Manresa
L'any 1336 Manresa patí una gran sequera que deixà als manresans a la misèria, fins i tot alguns van haver d'emigrar a altres contrades.
El mes d'abril de l'any 1339 els consellers de la ciutat: Jaume d'Artés, Beltran de Castellbell, Bernat de Sallent, Pere Vilella, Jaume Amergós i Berenguer Canet, decidiren construir la gran obra de la sèquia. El Rei Pere III de Catalunya, atenent les justes i fundades súpliques dels síndics de Manresa, concedí el 23 d'agost del mateix any el privilegi de construir la sèquia. El 9 d'octubre de 1339 es va fer la subhasta o preu-fet de l'obra.
Immediatament es començaren les obres de construcció del canal de la sèquia sota la direcció del mestre major o arquitecte en Guillem i Catà de Barcelona. La presa d'aigües del riu Llobregat es va fer per sota del Castell de Balsareny iniciant-se amb la construcció de la resclosa davant el molí anomenat de Mateu de Vilallonga. Més tard el Bisbe de Vic, molest per les obres, prohibeix passar el canal pels terrenys propietat del bisbat. I veient la tenacitat dels manresans en continuar l'obra i no content amb la protesta dels Consellers i Jurats de què estaven disposats a indemnitzar tots els danys i perjudicis ocasionats per l'obra. Va executar sentència d'excomunió contra la Universitat de Manresa, contra els Consellers i Jurats i contra els mestres de pedra.
La història i la tradició diuen: que a les nou del matí del dia 21 de febrer de l'any 1345, un globus resplendent, venint de la muntanya de Montserrat, es dirigí a l'Església del Carme de Manresa, i entrà dins per una de les finestres de la façana principal. Parant-se a la clau de l'absis i partint-se després en dos globus iguals, que al cap de pocs minuts tornaren a reunir-se formant un sol globus que va tornar a sortir prenent direcció de Montserrat. Els manresans veieren en aquest fet un miracle diví a favor de la ciutat. Un mes i quinze dies després del fet moria el bisbe de Vic Galcerà Sacosta. El seu successor Miquel de Risomà, s'apressà en conciliar els interessos de l'Església amb els de la ciutat de Manresa. Es formalitzà escriptura de conveni que fou firmada el 19 de novembre de 1345 aprovant-la el rei Pere i el Papa Climent VI. El mestre Arnau Fuster prengué la direcció de l'obra.
Per rememorar aquest fet, el misteri d'una llum provinent de Montserrat que va entrar a l'Església de Carme i que així es va resoldre el conflicte que havia interrumput la construcció de la Sèquia, se celebra cada any entorn el 21 de febrer dins dels actes de la Festa de la Llum, la "Fira de l'Aixada", on el barri antic de la ciutat es transforma durant un cap de setmana en un barri del segle XIV amb paradetes d'artesans, mestres d'ofici, joglars, teatre al carrer, tallers per a infants i també amb l'escenificació de la Misteriosa Llum i moltes activitats tant per a adults com per a infants.
L'any 1348 la cruel epidèmia de pesta negra va paralitzar de nou l'obra de la Sèquia durant deu anys. Finalment l'any 1375 el canal arribava a l'agulla, terme municipal de Manresa. Des de aquest punt es van construir els ramals que portaven les aigües a les partides de Santa Clara i Puigterrà fins les muralles de la ciutat. L'Obra de la sèquia fou acabada l'any 1383 amb l'arribada de les aigües del riu Llobregat a dins de la ciutat Manresa.
L'Any 1815 el rei Ferran VII d'Espanya per decret aprovà el nou pla d'administració del canal, formant-se una Junta composta per un President, que havia de ser l'alcalde, i els vocals que eren persones de diferents classes socials. Per poder fer ús domèstic de les aigües, l'any 1862 es van construir uns dipòsits en la partida de la Creu Guixera, dita obra es va acabar l'any 1865. Amb l'augment de la població, aquests dipòsits d'aigua potable, resultaren insuficients i la Junta va decidir l'any 1888 construir dos dipòsits més a la partida de Can Font.
La Transèquia és una caminada popular no competitiva, més aviat de caire familiar, festiu i ecològic que ressegueix el camí de la Sèquia de Manresa des de Balsareny i que té lloc un cop a l’any. Es pot fer a peu, a cavall o amb bicicleta.

Si voleu baixar-vos el track: cliceu

La fitxe tècnica des de Wikiloc:


Si voleu més detall des de Wikiloc: cliceu

Un resum  de les fotografies:


La galeria de fotografies la trobareu aquí


******************************
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada