dissabte, 20 de gener de 2018

425 - MONTBLANC ROQUER DEL PENITENT SANT JOAN 170118


425 - MONTBLANC ROQUER DEL PENITENT SANT JOAN 170118


Ens trobem al parc de l’Agulla de Manresa a dos quarts de vuit.
Avui tant sols serem a caminar quatre xiruques, uns per distància i altres per motius personals, farà que aquesta sortida sigui un xic reduïda pel que fa als participants.
Concretament som, Josep Casafont, Josep Junyent, Vicenç Muñoz i Manel Parareda.

Disposats pel viatge, ens incorporem a la C-25 direcció Lleida i passat Sant Joan de Vilatorrada, anirem direcció Tarragona per la C-37, i circularem fins a trobar l’A-2 , ens hi incorporem direcció Lleida, fins a l’alçada de la Panadella, Deixem l’autopista i prenem la B-221, desprès la L-221, T-221 i a Santa Coloma de Queralt la C-241 fins a la Ciutat de Montblanc hi arribem a tres quarts de nou. Aparquem el cotxe al final del carrer del Dr. Folch.

9:02 -- 0,00 km. -- 398 m. Iniciem la ruta just al lloc a on em aparcat. Marxem direcció Oest per una pista entre oliveres i ametllers. La seguirem uns 300 m. , moment en que enfilem un corriol que s’orienta de cara a una zona boscosa, deixant a la nostra esquerra el barranc de la Pasquala. A l’altre costat del barranc s’observa una roca amb un forat que des de la llunyania semblaria una cova, ens hi atansem amb el Zoom, però ens quedem amb el dubte.
9:35 -- 1,713 km.-- 570m. Deixem el sender i per una pista canviem de direcció vers el nord-est. Hem passat per les fonts de la Gruta i la Mara de Déu, en cap de les dues en brolla aigua.

9:44 -- 2,253 km. -- 585 m. Deixem la pista per enfilar a la nostra esquerra un sender amb pendent pronunciada  direcció oest, el qual transita entre una zona d’abundant vegetació. Amb uns 500 m. arribem a la Font del Penitent. A aquesta hi brolla un rajolí d’aigua.


9:58 -- 2,829 km. -- 671 m. Entrem a la zona d’escalada anomenada, el Roquer del Penitent.

En cursiva , Informació Centre Excursionista Montblanc:
La zona del Penitent correspon a l'itinerari del barranc de la Pasquala, que passa per l'ermita de Sant Joan i la zona del roquer del Penitent. A la zona del roquer del Informació Centre Excursionista Montblanc :
Penitent s'han habilitat 6 punts amb cadena i parabols de seguretat per fer més accessible el pas. A la vegada, s'ha aprofitat per senyalitzar la zona d'escalada i d'aparcament de la zona coneguda per les seves vies d'escalada. També s'ha fet una breu ressenya històrica del Mas de la Pasquala. L'itinerari està pensat per fer senderisme.
La inauguració va ser un acte més del cinquantè aniversari del Club Excursionista Montblanc. Les activitats van començar a les 9 del matí a la plaça Poblet i Teixidó, d'on es va sortir en grup per anar pel nou camí que han arranjat els escaladors i que porta directament al peu del cingle del Penitent.

Baixem i des de la font, fem el recorregut de tota la zona d’escalada, d’aquesta apoteosi geològica.
Trobem multitud de vies equipades, moltes d’elles amb noms força curiosos amb topònims com: Camí de perdició, Feliç falsetat, Penitenciatge, Home de poca fe, Repós etern , etc.etc.
Quina natura! i quants petits racons que anem descobrint, que fan de la ruta un verdader espectacle.
Que voleu que us dugui,una meravella! només cal observar les imatges.
Val a dir, que com s’acostuma a dir “l’alegria de pobres dura poc”10:28 -- 3,391 km. -- 704 m. Podem dir que les excel·lències s’han acabat. No pas perquè ningú hagi pres mal.
El xerpa de l’excursió, (jo mateix), comet una greu errada, interpreta de manera equivocada la direcció de la traça i embarranca dos dels components, a grimpar una roca amb l’ajut d’una corda, que va resultar ser, com he dit, direcció equivocada.
Desprès d’uns moments de neguit, els dos que no vam grimpar, vam aconseguir enfilar el camí correcte.


El problema va ser,  que els que vàrem grimpar, ja els havíem perdut de vista i les comunicacions no eren les adequades per poder-hi parlar.
Per sort al cap d’una estona vam disposar de cobertura i ens vam tranquilitzar, ells van haver  continuar la ruta entre bardisses i matolls , fins trobar la ruta de tornada.

Els dos que vam anar pel camí correcte, vàrem anar trobant els punts d’interès que ens havíem proposat.
Així doncs seguint la ruta prevista, amb una petita desviació de 50 m.  arribem:
10:47 -- 3,631 km. -- 703 m. La cova del Lladre, formada per una gran cavitat i  per diversos despreniments.


Visitada la cova, continuarem la ruta.

10:54 -- 3,902 km. -- 636 m. Seguint la traça, arribem al mas de la Pasquala
.

El Mas, era un punt estratègic d’aquesta part de les muntanyes de Prades, te al seu entorn dos pous de gel. Nosaltres no hi perdem gaire estona, ja que tenim ganes de tornar-nos a retrobar amb els companys
Continuarem ara per un sender força evident que marxa direcció nord i és va enfilant fins endinsar-se a una zona boscosa
A uns 400 m. el sender gira direcció oest i va   fent petites variacions de direcció i salvant el desnivell que ens ha de permetre  arribar a la serra de l’Esportell.
11:31 -- 5,727 km. -- 882 m. Situats ja a la serra, deixem els camí més evident , per agafar una corriol a la nostra dreta, el qual gira vers el Nord.
Comencem una forta baixada, tot passant per sota el Puntal del Vent i la serra del Comellar.
Amb poca estona arribem a la zona de les Cent Fonts, que de fonts no se’n veuen però sembla ser que per l’any 1887 van ser canalitzades cap a l’Espluga de Francolí, segons resa el cartell que reproduïm:


És tracta d’una zona boscosa amb abundant vegetació i una àrea de recreativa amb taules i equipaments per fer-hi  pícnic.
Anirem baixant fent algunes llaçades , que ens porten a una pista ampla.
Arribats a la pista girem direcció est  i poc a poc anirà orientar-nos cap al nord est.

12:01 -- 7,557 km. -- 680 m. Deixarem la pista per enfilar-nos a la nostra dreta per un corriol que ens ha de permetre salvar un petit pujol, amb indicacions cap a Sant Joan de la Muntanya.
Aquest sender l’anirem seguint fins arribar a l’Ermita de Sant Joan.

12:13 -- 8,277 km. 677 m


Arribats a aquest punt, aprofitem per visitar les instal·lacions d’aquest bonic indret i contactar amb els dos companys escarriats a la zona d’escalada i que ja són a Montblanc.
És a Montblanc a on es troben amb dos xiruques que per motius personals no han participat a la caminada.
Com que també els fa gràcia visitar l’ermita i contemplar el paisatge des del Mirador, decideixen pujar amb  cotxe i nosaltres els esperem i aprofitem per fer la foto de grup.

Amb cursiva, informació del CEM.

L'ermita de Sant Joan és un dels llocs més pintorescs de tota la Conca de Barberà. Es troba a les primeres estribacions de la serra de Prades, al terme municipal de Montblanc. Quan sortiu de Montblanc, en direcció a ponent, atureu-vos un moment i mireu cap al sud, cap a la serra de Prades. L'ermita és allà, just al davant vostre, una mica abans d'arribar al cim, al mateix lloc on ha estat durant els darrers sis-cents anys. Potser no us serà fàcil veure-la; els xiprers que té al davant la protegeixen de mirades massa curioses.
No sabem ben bé quan es va construir l'ermita; hi ha qui diu que va ser fundada el 1412 o 1414 per Na Elionor d'Urgell, però també es diu que ja existia i que ella la va reconstruir sota la invocació de Sant Joan Baptista. En qualsevol cas, sembla cert que Na Elionor, filla de Dom Pere, Comte d'Urgell, hi va fer penitència ben a prop d'allà, a la Cova de Nialó (nom que prové de la corrupció de Na Elionor), durant setze anys, fins que morí, víctima de la pesta, el 28 de maig del 1430, als 52 anys d'edat sent enterrada a Poblet. Durant els segles posteriors, la devoció montblanquina per Sant Joan anà creixent i a l'ermita hi anaren fent vida diverses generacions d'ermitans fins a la Guerra Civil del 1936. Com era d'esperar, el juliol d'aquell any el retaule d'alabastre fou mutilat, la campana esbocinada i l'ermita, saquejada, restà en el més gran abandonament

Inserim diverses imatges de la Zona de Sant Joan de la Muntanya.

Foto de grup


Cova de la NialóEstances Ermita de Sant JoanTot seguit, pugem tots al cotxe, amb algun passatger més del compte,  i ens dirigim cap a Montblanc
Ens canviem el calçat i ens disposem a anar a dinar. El lloc escollit és el restaurant de l’Àrea de Guissona, es atipem i  anem a fer cafè a un bar situat a l’altre costat de la carretera, no recordo el nom.
Desprès, alguns marxem cap a casa i altres aprofiten el dia per fer una visita a les muralles de Montblanc.

Hi hem participat: Josep Casafont, Josep Junyent, Vicenç Muñoz i Manel Parareda, en Ramon Pous i Josep Mª Clarà en venen a recollir a Sant Joan.

Si us voleu baixar el track del Avifont: cliqueu

La fitxa tècnica des de Wikiloc, per Avifont:
Si voleu més informació del Avifont a Wikiloc, cliqueu

El recorregut:Totes les fotos de la sortida :Galeria:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada