dissabte, 14 de gener de 2017

394 Besalú Lligordà, Palera, Besalú 110117394 BESALÚ, LLIGORDÀ, SANT SEPULCRE DE PALERA I SANTA MARIA DE PALERA 110117

Catalunya central:  hora trobada 7:15 parc de l’agulla . Som en Josep Casafont, Josep Junyent, Vicenç Muñoz i Josep Samsó.
Puntual agafem la C-25, direcció Vic, Girona, circularem per aquesta fins, a l’alçada de  Vic, que trobem la C-17.  Sortirem per l’esquerra  la sortida 69, Olot, Manlleu, Torelló Sud. Ens incorporarem a la C-15 fins arribar a la Vall d’en Bas,  C-152 direcció les Preses i Olot. Ens caldrà creuar Olot a través de diverses rotondes, sempre direcció Figueres. Una vegada passat Olot, ens incorporem a la A-20, Autovia d’Olot a Figueres, i sortirem a la sortida 67, Besalú Oest.
A dos quarts de nou arribem a la benzinera de Repsol de Besalú, hi ha bar restaurant, i aprofitem per fer un esmorzar de forquilla, tot esperant que arribin els companys de Sant Feliu de Guíxols.
A les nou, puntuals arriben una bona colla, avui set, amb gent, segurament,  de nova adhesió al grup Xiruques.
Saludats i presentats, com que la ruta no és circular, hem d’anar a deixar els participants al punt de sortida. Per fer-ho agafarem direcció Beuda per la GIV-5234 i a 2 km. més o menys, després d’una fàbrica de guix trobem a la nostra dreta la casa Can Solei, punt de sortida. Tot seguit amb dos cotxes anem a deixar-ne un a Besalú i que ens ha de servir en acabar la ruta, per anar a buscar els que hem deixant al punt de sortida.
Bé, amb tota la logística organitzada, a tres quart de deu, ja és hora de començar a caminar.

9:45 --- 0,00 km. -- 201 m. altitud. Comencem la ruta entre el km. 4 i 5 de la GIV-5234 i prenem el sender PR  que creua la carretera i ho fem per la nostra esquerra direcció , no més deixar la carretera, fem una petita llaçada en direcció contraria i al cap de 200 m. trobem una pista cimentada, que davalla vers la riera de Capellada, la creuarem i ens orientem amb  cap a NO amb lleugera pujada.

9:57 --- 0,715 km. -- 217 m. Deixem la pista tot agafant el sender a la dreta i  que ara s’enfila una mica més, el seguim uns 300 m. , fins arribar a Cal Sant, a tocar de la pista que havíem deixat,  ens reben un quants gossos sense malicia.

DSC00568.JPG

Sense creuar la pista canviem d’orientació cap a NE , tot fent una llaçada que ens envia cap al fons d’un torrent, el passem i planejant arribem a Sant Pere de Lligordà.

DSC00569.JPG

Sant Pere és l'església parroquial del veïnat de Lligordà; es tracta d'una construcció romànica del segle XII, malgrat que es disposen de dades anteriors. Té una sola nau, amb volta de canó apuntada i una cornisa recorre els murs interiors. L'absis, semicircular està situat al costat de llevant. La porta d'accés al temple és a migjorn i està formada per tres arcs en gradació, una llinda i un timpà amb una creu en relleu. La porta té els batents decorats i reforçats amb aplicacions de ferro forjat dels segles XII o XIII: unes cintes planes que acaben en doble voluta als extrems; el forrellat té un cap de serp a l'extrem del pasador.]
El campanar, a la façana de ponent, mostra l'antiga espadanya, convertida en torre, sobrealçada al segle XVIII, amb teulat a dues vessants. Al nord, unit amb el temple, hi ha construccions annexes. (dades de Viquipedia)

DSC02491.JPG

10:28 --- 2,168 km. 239 m. Deixem Lligordà i ens enfilem direcció NO per un sender ben evident, el qual anirem seguint sense cap tipus de dificultat.

10:43 --- 2,762 km.-- 291 m. Arribem al punt anomenat les quatre carreteres creuem la pista principal i anem direcció Santa Maria de Palera i Sant Sepulcre, està indicat amb senyals verticals i el sender és ben evident i planer.

DSC00570.JPG

10:52 --- 3,290 km. -- 288 m.  Sant Sepulcre de Palera , fem fotos i visitem l’esglesia.

El priorat benedictí va ser consagrat pel bisbe de Girona Berenguer Guifré l'any 1085, amb l'assistència dels també bisbes de Barcelona, Carcassona, Albi i Elna. L'any 1107 va passar a dependre del monestir de Santa Maria de la Grassa, fins a mitjan segle XVI. A partir de llavors, va comptar amb priors de monestirs com el de Besalú, Banyoles i Ripoll. Es va constituir com un gran centre de pelegrinatge, ja que es podien aconseguir indulgències com les que s'obtenien per visitar Terra Santa. La introducció de la devoció de Sant Domènec, que tenia dedicat ja un altar a l'església en el segle XVI, feu que fos conegut com a Sant Domènec de Palera. En 1936 el temple fou profanat i desaparegueren diverses figures i parts de retaules.
Se'n conserva l'església i algunes dependències monacals; del claustre solament queden dos arcs i restes de capitells llaurats amb ocells i figures humanes, en bastant mal estat.
L'església, romànica del segle XI, és de tipus basilical amb tres naus, amb capçalera de tres absis semicirculars, llisos i sense creuer. A la nau central, la volta és de canó i en les laterals de quart de cercle, separades per dos pilars de planta rectangular per banda. Cada un dels absis té una finestra central de doble esqueixada i cornisa.
A l'exterior, es continua amb la mateixa austeritat interior, no hi ha cap mena d'adorn. A la façana principal, la porta està construïda amb arc de mig punt, té quatre finestres i un petit òcul, rematada amb un campanar de cadireta amb dos ulls.
Text Viquipèdia

DSC02498.JPG


DSC02501.JPG

11:03 Reprenem la marxa per la carretera principal, la seguim uns 300 m. i a la primera corba, ens desviem a l’esquera seguint les marques del GR-2 direcció NE.
Al cap d’un km. deixarem el GR que marxa cap a l’Est i nosaltres anirem més aviat NO, tot vorejant el Puig de Cantallops de 438 m.

11:35 --- 5,156 mk. -- 412 m. Fem una petita aturada per menjar la poma i fer foto de grup.

DSC00582.JPG

Reprenem la marxa, per entre abundant vegetació i sender ben visible, cara avall i fent algunes llaçades.

12:11 --- 5,981 km. -- 361 m. Ens queda a la nostra dreta a uns 300 m. i mirant a ponent la casa de Can Terrades, bona presència i bon estat de conservació.

DSC02504.JPG

Ara ja fa una estona i desprès d’unes giragonces, que anem direcció sud.
Passem a tocar de Can Felip, tot seguit farem una llaçada per desprès tornar a direcció Sud.

12:42 --- 7,866 km. -- 262 ,. Estem a Santa Maria de Palera.
DSC_0015-EFFEC.jpg

Església d'una sola nau, amb absis semicircular al costat de llevant, amb cornisa i una finestra espitllerada al centre. La nau està coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. Per la banda de migjorn, en època tardana, es va bastir la sagristia. La porta d'entrada és a ponent i consta gravat a la fusta la data 1834. En aquesta mateixa façana s'assenta el vell campanar d'espadanya, de doble obertura, que posteriorment va convertir-se en torre de teulat a dues vessants.
Es conserva una pica baptismal d'època romànica, d'immersió. Està situada al costat dret de l'única nau de què disposa el temple; no té cap mena de decoració i fa 74 centímetres de diàmetre i 72 centímetres d'alçada. A l'interior del temple es conserva, així mateix, una sepultura d'alabastre d'Antonius Ferrer, mort el 26 de setembre de 1789, capellà de LLigordà i Palera, oriünd de Figueres
En negreta, text de Viquipèdia.

Continuarem la marxa, fins al fons de la vall i creuar la riera de Palera. Ens anirem enfilant entre pins i altra vegetació, tot passat a tocar de la casa de Can Prim, la qual deixarem a la nostra esquerra i anirem transitant per un sender qua puja seguint el traçat d’una línia elèctrica.
Aquest sender ens porta altra vegada a toca de la casa de Can Sant, la deixarem ara a l’esquerra i marxarem direcció SO seguint la pista cimentada uns 500 m. Moment en que ens endinsem per un sender que davalla amb pendent pronunciada.
Anirem fen diversos canvis de sentit, tot seguint el traçat del sender, trobarem alguns trencalls que per orientació no ens presenten cap dubte.
Travessarem per sota del pont de la A-20,  per la zona anomenada el Ballestar i creurem la Riera de Capellada.
Finalment  pujarem pel costat de la tanca de la fàbrica Paperquimia, lloc a un tenim un cotxe.

11:39 --- 11,177 km. 164 . Final del trajecte i amb sorpresa. Resulta que xofer del cotxe que ens ha de portar a buscar els altre vehicles, s’ha deixat els llums encesos i  d’engega.
Sort de ser una bona colla de “maxotes”, i amb una empenta tot arreglat.

Hi hem participat:
Lluís Barbé, Francesc Blanch, Antonia i Maria Carles, Josep Casafont, Lluís Juncosa, Josep Junyent, Joan i Rosa Maura, Vicenç Muñoz i Josep Samsó.

Si us voleu baixar el track d'en Francesc Blanch: cliqueu

La fitxa tècnica des de Wikiloc, per Francesc Blanch


Si voleu més detall des de Wikiloc, per Francesc Blanch: cliqueu


La Galeria de fotos:

++++++++++++++++++++++++Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada