diumenge, 9 de març del 2014

268 La serra dels Tossals - Berguedà - 050314


268 La serra dels Tossals - Berguedà - 050314


Sortida 268 Serra del Tossals 05032014


Aproximació: Els del Bages sortim del parc de l’Agulla  a ¾ de vuit, prenem la C-25, fins trobar la sortida, Berga Puigcerdà, ara agafem la C-16, fins a Berga. Avui tenim el punt de trobada a casa del nostre Capità, uns estem citats a ¼ de nou, els que esmorzem abans de començar,  i altres a les nou, els que no ho fan, Ganxons i adoptats.
Després de fer un bon esmorzar, acompanyat d’una bona amanida, gentilesa den Josep Mª Clarà, i regat amb  un vi negre priorat , que hi cantaven els àngels, guiats pel capità, prenem els cotxes per tal de dirigir-nos al punt de sortida. Concretament la boca sud del túnel de la Mina,  situat a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys.
La ruta que ens proposem es una circular, pel Serrat dels Tossals, Coll de l’Era i Pujada dels matxos.


9:42 --- 0,00 km. 1.218 m. Des del costat dret de la carretera, direcció Sant Llorenç de Morunys ,  agafem un sender que s’enfila entre abundant vegetació, es senyalat amb el rètol  , sender dels tossals i que es reprodueix tot seguit.

IMG_4527.JPG

9:56 --- 0,300 km. 1.278 m. Arribem a una pista ampla, que mes endavant es convertirà en cimentada. Pal indicador, prenem a l’esquerra, direcció Santuari dels Tossals.


IMG_4530.JPG


Es tracta d’anar seguint la pista direcció sud oest, passarem pel Serrat del Moro 1.396 m., tot seguit fem una curta, peró forta baixa, al final de la qual i a ma dreta,  hi ha un sender que puja cap al Santuari dels Tossals. Comencem a trobar neu, els dia es presenta divertit.


10:24 --- 1,414 km. -- 1.442 m. Santuari dels Tossals, El Santuari es va ensorrar fa uns 50 anys i només en queden quatre parets de l’església i l’hostatgeria, hi ha però afegida una estructura de ferro a mode de torre amb una campana,  simbolitzant el campanar que en altre temps tenia la seva rellevància.
Però els Tossals és també un imponent mirador amb vistes panoràmiques gairebé dels 360º sobretot en els dies ben nets. Cap al Sud i tan com es allarga la vista podem albirar el Montseny, Sant Llorenç del Munt o bé Montserrat, més aprop tota la Catalunya Central i als nostres peus els altiplans de Capolat. Mirant  cap al Nord tenim a tocar els Rasos de Peguera, l’Encija, el Pedraforca, la Serra del Verd, el Cadí i el Port del Compte

DSC00022.JPG

En aquest punt si celebra un aplec el dia 15 d’agost de cada any.
Continuem la ruta.


11:07 --- 2,280 km. 1.501 m. Ens em desviat uns 200 m. per pujar al Tossals de Runers, punt mes elevat del dia d’avui, foto de grup. També aprofitem per menjar una fruita.

DSC00024.JPG


Retrocedim fins tornar al camí principal.
Passem pel mal pas de Runers,lloc a on el sender s’estreny i es passa per un lloc un xic penjat, d’aquí  suposem el nom.No presenta però cap dificultat.
Continuarem seguint el GR-1 fins arribar al Coll del Casòliba i anem trobant cada vegada mes neu.

DSC00031.JPG

12:17 --- 5,383 km. -- 1.459 m. Ens desviem a la dreta, i deixem el GR-1. Passem per una zona de boscositat densa i un sender molt estret.

Anem caminant fins arribar al tossal de la Vilella. Just en aquest punt se’ns complica la ruta, tenim al davant una forta, forta pendent, recoberta d’una capa de neu i que considerem d’alt risc.
Intentem esquivar la pendent, intentant vorejar el Tossal, cosa que no aconseguim
Debatem, sobre quina es la solució mes adient i optem per retrocedir, desfent el camí que havíem fet a l’anada.


14:59 --- 11,900 km. 1.218 m. Tots al cotxe i fi de l’excursió, el que havia de ser un ruta circular, s’ha convertit en una anada i tornada pel mateix camí.


Ara toca dinar, ho farem, novament a la casa del company Josep Mª Clarà de Berga.


Avui, érem, Francesc Blanch, Josep Casafont, Josep Mª Clarà, Josep Junyent, Manel Parareda i Miquel Pujols.

El vídeo del realitzador, guionista, muntador i director: Avifont:






Si us voleu baixar el track, per Avifont: cliqueu

La fitxa tècnica des de Wikiloc, per Avifont:


Si voleu més detall des de Wikiloc, per Avifont: cliqueu

La Galeria de fotos a: Picasa


*********************************

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada