dissabte, 25 de desembre del 2010

109 (BANYOLES – volta al Estany) LA DRAGA – PUIG CLARÀ- STA. Mª DE PORQUERES- LA PUDA-LES ESTUNES 221210


109 (BANYOLES – volta al Estany) LA DRAGA – PUIG CLARÀ- STA. Mª DE PORQUERES- LA PUDA-LES ESTUNES 221210

Avui som 9, en Josep Mª Clarà, en Josep Junyent, en Josep Casafont, en Ramon Pous, en Miquel Pujols, en Manel Parareda, en Josep Samsó, en Lluís Barbé i en Francesc Blanch.

Aquesta sortida ha estat programada per que els dos que estaven fotuts, (Josep Mª Clarà i en Francesc Blanch) tornessin a agafar una miqueta de forma desprès de quasi bé dos mesos sense poder acompanyar-nos.

Ens vam trobar a Banyoles, al Passeig de la Draga a dos quarts de deu, i vam començar a caminar, aproximadament a les deu, desprès de calçarse i menjar una mica.

Primerament vam anar vorejant l’estany i vam passar per davant de l’únic jaciment prehistòric lacustre de la península Ibèrica, que pertany al neolític antic, ara fa uns 7.000 anys. (no vam fer cap fotografía ja que estava tancat i treballant-hi)

Vam continuar fins el Mirador de la Torre del Rem per veure una mica l’estany des d’aquell cantó. El dia era ennuvolat i una mica boirós.

Desprès arribarem al Mas de Can Morgat i les seves llacunes. Una d’elles és la Llacuna Aulina (foto de sota)

Passades aquestes llacunes ja enfilem el camí cap el Puig Clarà des d’on es veuen unes bones vistes els dies clars, precisament aquest no va pas esser un d’ells, però qui no es conforma és per qué no vol.

Baixant del Puig Clarà, vam pasar pel paratge Els Tenyers que es entre el turó del Castell i el Frigolet; una enclotada humida amb aiguamoixos i jonqueres.

Desprès d’un tram asfaltat arribarem al Castell i a Santa Mª de Porqueres, esglèsia románica del sègle XII.



A continuación tornem a borejar l’estany i passem per l’estanyol del Vilar.

Aquí hi vam veure una Font molt moderna. La Font del Vilar.

Els Desmais.

Aquí també hi han dues fonts, la del Ferro, que sembla abandonada

I la Font de la Filosa en honor a les goges de les Estunes.

A continuación va manar a la Font Pudosa, nom que ve de les seves aigües que tenen un alt contingut de gasos sulfídrics, però alhora tenen propietats curatives i, per aixó, a mitjan del segle XIX s’hi va construir un balneari, actualmente abandonat.

Després, seguint un corriol que hi ha al costat de la Font, ens vam dirigir cap a l’Estanyol de la Cendra, exemple típic d’un estanyol format per enfonsament càrstic.

Posteriorment vam pasar per davant l’Estanyol Petit d’en Montalt que queda un xic amagat entre els canyisos.

Un cop vis els esmentats estanyols, ens vam dirigir cap a Les Estunes; un paratge boscós de roures i alzines molt alts. En aquest lloc s’hi poden veure grans plaques de travertí amb uns esborancs i esquesortejar i per algunes d’elles ens hi vam endinsar.

Segons la llegenda, en aquestes baumes hi vivien les goges de l’Estany.

Un cop acabat aquest recorregut, ens vam dirigir altre volta vora l’Estany, per arribar de nou al Passeig de la Draga, inici d’aquesta sortida.

Si voleu baixar el track: cliceu

Fitxa tècnica des de Wikiloc:

i si voleu més detall cliceu

Les fotos d'en Francesc:

les d'en Lluís:

i les d'en Manel:


.......

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada